Beïnvloedt de menstruatiecyclus het effect van chemotherapie?

Onderzoekers pleiten voor meer vrouwspecifiek geneesmiddelenonderzoek

Gedurende de hormonale cyclus vinden veel veranderingen plaats in borstweefsel, waaronder op- en afbouw van melkkliertjes. Deze afbeelding toont borstweefsel van muizen in twee stadia van de hormooncyclus.
Gedurende de hormonale cyclus vinden veel veranderingen plaats in borstweefsel, waaronder op- en afbouw van melkkliertjes. Deze afbeelding toont borstweefsel van muizen in twee stadia van de hormooncyclus.

Een team van Nederlandse en Belgische onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, Oncode Institute en het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie, heeft ontdekt dat de fase van de menstruatiecyclus mogelijk de effectiviteit van chemotherapie bij borstkanker beïnvloedt. Die vinding benadrukt het belang van verder onderzoek naar de menstruatiecyclus, de effecten van geneesmiddelen bij vrouwen versus mannen, en vrouwspecifiek onderzoek in het algemeen.

Vrouwen zijn historisch gezien ondervertegenwoordigd in geneesmiddelenonderzoek, behalve bij vrouwspecifieke ziektes zoals borstkanker. Dit heeft deels te maken met de complexiteit van de menstruatiecyclus, waarbij schommelingen in hormoonspiegels resultaten kunnen beïnvloeden. Ook zijn onderzoekers bezorgd over mogelijke schade aan eicellen of ongeboren kinderen. Daarom concentreert medisch onderzoek zich nog altijd veel meer op mannelijke proefpersonen en -dieren. Minder ruis, is de gedachte. Maar daardoor is er ook veel minder kennis van de werking van geneesmiddelen bij vrouwen.

Blinde vlek

Het effect van de menstruatiecyclus op het lichaam is groter dan gedacht. “Wetenschappers beginnen zich dit nu pas te realiseren,” zegt Sabine Linn, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek, waar het Nederlands Kanker Instituut onderdeel van uitmaakt. “Het wordt steeds duidelijker dat er een blinde vlek is in geneesmiddelenonderzoek.”

Ook Jacco van Rheenen, onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut en Oncode Institute, werd zich pas bewust van deze blinde vlek toen twee onderzoekers uit zijn groep hem wezen op een opvallende bevinding. “We bestudeerden hoe chemotherapie kankercellen kan veranderen, waardoor ze resistenter worden voor de therapie. Maar bij sommige muizen zagen we die verandering wel en bij anderen niet. En we weten dat vrouwen met borstkanker wisselend reageren op chemotherapie, maar niet waarom dat zo is.”

Verschillende fasen

De twee onderzoekers suggereerden dat de oestruscyclus, de muizenversie van de menstruatiecyclus, mogelijk een rol speelde. “Ze hadden het idee dat de metingen waren gedaan in verschillende fasen van de cyclus. In eerste instantie gaf ik er niet veel aandacht aan. Ik dacht dat de cyclus geen groot effect zou hebben op de cellen. Maar toen ik de resultaten thuis aan mijn vrouw liet zien, zei ze: ‘Dat is toch logisch? Natuurlijk kan er een effect zijn!’ Dat zette me aan het denken. We zijn dit toen gedetailleerder in kaart gaan brengen.”

Intussen blijkt uit recent ander onderzoek van Van Rheenen en Colinda Scheele, onderzoeker bij het VIB en KU Leuven, en collega’s dat de menstruatiecyclus het gedrag van borst(kanker)cellen beïnvloedt. Hij is overtuigd dat die meer invloed heeft op het lichaam dan eerder gedacht. “Op medische congressen merk ik dat deze bevindingen verschillende reacties oproepen. Sommige collega’s, vooral mannen, reageren net als ik aanvankelijk deed: sceptisch. Maar veel vrouwen reageren bevestigend en herkennen de mogelijke invloed van de cyclus.”

Gevoelig voor chemotherapie

Het team van onderzoekers ontdekte dat de muizen-menstruatiecyclus de gevoeligheid van borstkanker voor chemotherapie beïnvloedt. “We zagen dat er een gevoelige fase van de cyclus was, waarin meer kankercellen doodgingen door de chemotherapie,” zegt Scheele, vanuit VIB en KU Leuven betrokken bij het onderzoek. “Die gevoeligheid voor de chemotherapie bleef, zelfs nadat de cyclus stopte door de behandeling. Het moment van het geven van de eerste dosis was dus belangrijk voor het effect.”

Het was al bekend dat chemotherapie beter werkt als er minder afweercellen van een bepaald type in het borstweefsel aanwezig zijn. “Wij zagen dat de mate van afweer in dat weefsel wisselde per fase,” zegt Scheele. “Ook de doorlaatbaarheid van de bloedvaten, waarlangs de chemotherapie in het weefsel komt, bleek afhankelijk van het moment in de menstruatiecyclus.” Tot slot bleek ook de gevoeligheid van de kankercellen voor de behandeling per fase te verschillen.

Nieuwe patiëntenstudie

De onderzoekers checkten deze bevindingen in eerder vastgelegde gegevens van 55 behandelde vrouwen. “We vonden aanwijzingen dat ook bij vrouwen met borstkanker de menstruatiecyclus een rol speelde bij de effectiviteit van chemotherapie,” zegt Van Rheenen. “Dat is een interessante bevinding. Maar omdat de groep erg klein was en we het onderzoek niet speciaal voor deze vraag hadden opgezet, kunnen we hier nog geen definitieve conclusies uit trekken.”

Daarom zetten de onderzoekers nu een landelijke studie op, gefinancierd door Oncode Institute. “We willen hierin specifiek kijken naar vrouwen met triple-negatieve borstkanker, omdat hun behandeltraject begint met chemotherapie,” zegt Sabine Linn. “Bij 100 vrouwen willen we vlak voor de chemotherapie een extra buisje bloed afnemen, waarmee we kunnen bepalen waar ze in de cyclus zitten. Achteraf kunnen we dan kijken bij wie de behandeling goed werkt, en of er een link is met de menstruatiecyclus. Aan de behandeling zelf verandert niets.”

Ongeboren kind

Het is goed mogelijk dat sommige geneesmiddelen in de ene fase van de menstruatiecyclus beter werken dan de andere, denken de onderzoekers. “Ga maar na,” zegt Van Rheenen, “er verandert zoveel in een lichaam onder invloed van hormonen. Alleen al de schommelingen van de lichaamstemperatuur: bedenk wat die doen voor je bloedsomloop.” Ook het immuunsysteem is van invloed, voegt Linn toe. “De cyclus stoomt de vrouw klaar voor een eventuele zwangerschap. Een ongeboren kind is voor de helft gebaseerd op lichaamsvreemd materiaal van de vader. Het kan alleen groeien als het afweersysteem op dat moment tolerant is.”

“Ik hoop dat we over vijf jaar beter begrijpen wat de invloed is van de menstruatiecyclus op chemotherapie,” zegt Linn. “Daar is tot nu toe geen aandacht voor geweest. Deze studie benadrukt het belang van onderzoek naar de cyclus, en een voor vrouwen inclusieve geneeskunde in het algemeen.” Scheele sluit zich daarbij aan. “Meer onderzoek op dit gebied zal uiteindelijk leiden tot een betere gezondheid voor de vrouwelijke helft van de wereldbevolking.”


Publicatie

The oestrous cycle stage impacts mammary tumour sensitivity to chemotherapy. Van Rheenen, et al. Nature, 2024. DOI: 10.1038/s41586-024-08276-1.

Funding

Het onderzoek werd gesteund door de Boehringer Ingelheim Foundation, EMBO postdoctoral fellowship, The Beug Metastasis Prize, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), The Ammodo Science Award, Doctor Josef Steiner Foundation, and The Netherlands Organization for Scientific Research.


India Jane Wise

India Jane Wise

Science Communications Expert, VIB


Over het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie

Kanker heeft vele oorzaken. Vaak gaat het om een combinatie van levensstijl, omgevingsfactoren en variaties in de genen. We moeten kanker op verschillende fronten bestrijden, en dat kan alleen op basis van kennis. Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie ontrafelen nieuwe mechanismen om zo specifiekere opsporingstechnieken én behandelingen te ontwikkelen.

 

 

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met