Eerdere infecties hebben langdurige effecten op immuuncellen in de lever 

Veel infecties beïnvloeden de lever, maar er is weinig bekend over de langetermijnimpact van deze infecties op de immuuncellen van de lever. Nu onthult een studie door de teams van Prof. Jo Van Ginderachter (VIB-VUB) en Prof. Kiavash Movahedi aan de VUB langdurige veranderingen in de Kupffercellen van de lever na een infectie. Het werk verschijnt in het vakblad Journal of Hepatology

De rol van Kupffercellen 

Ons immuunsysteem is een complex netwerk van cellen en moleculen die samenwerken om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke indringers zoals bacteriën, virussen en parasieten. Belangrijke spelers in dit verdedigingssysteem zijn macrofagen, gespecialiseerde immuuncellen die dienstdoen als eerste verdedigingslinie tegen infecties. In de lever, een vitaal orgaan dat verantwoordelijk is voor filtering, speelt een specifiek type macrofaag genaamd Kupffercellen een cruciale rol bij het monitoren van het bloed op ziekteverwekkers. 

Toch zijn de langetermijneffecten van infecties op de immuuncellen van de lever, inclusief Kupffercellen, onbekend. Onderzoekers van het lab van Prof. Jo Van Ginderachter aan het VIB Centrum voor Ontstekingsonderzoek en Prof. Kiavash Movahedi aan de VUB, samen met collega's van UGent en de VIB Single Cell Core, bestudeerden de langdurige effecten van infectie met de parasiet Trypanosoma brucei brucei op de immuuncellen van de lever (in een muismodel voor menselijke slaapziekte). 

Het onderzoekstem, met Prof. Jo Van Ginderachter centraal.
Het onderzoekstem, met Prof. Jo Van Ginderachter centraal.

Een blijvend merkteken 

Door gebruik te maken van geavanceerde technieken zoals fate mapping, single-cell sequencing en epigenetische analyse, kregen de onderzoekers – geleid door Mohamed Amer Musrati en Dr. Benoit Stijlemans – een gedetailleerd beeld van de veranderingen in de lever na infectie. 

Ze ontdekten dat Trypanosoma-infecties de samenstelling van macrofagen in de lever veranderen, waarbij verschillende groepen van cellen werden geïdentificeerd die hun genexpressie veranderden om de infectie te bestrijden. Opmerkelijk is dat na het bestrijden van de infectie de Kupffercellen aanhoudende veranderingen vertonen in de toegankelijkheid en expressie van bepaalde genen, wat de blijvende impact van eerdere infecties op ons immuunsysteem benadrukt. 

Belangrijk is dat de muizen die een eerdere infectie hadden doorgemaakt, beter beschermd waren tegen een volgende infectie met een andere ziekteverwekker, wat suggereert dat een infectie de Kupffercellen van de lever herprogrammeert om toekomstige infecties beter te bestrijden. Met andere woorden, onze infectiegeschiedenis kan van invloed zijn op hoe we in staat zijn om met toekomstige infecties om te gaan dankzij macrofaagherprogrammering. 

Prof. Jo Van Ginderachter zegt, “Door de langetermijneffecten van infecties op levermacrofagen te ontrafelen, opent deze studie nieuwe wegen voor het begrijpen en behandelen van infectieziekten.”

Financiering 

Dit werk werd ondersteund door FWO, ERC, een iBOF-onderzoeksconsortium en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

Publicatie

Infection history imprints prolonged changes to the epigenome, transcriptome, and function of Kupffer Cells. Musrati, Stijlemans, et al. Journal of Hepatology, 2024. 


Gunnar De Winter

Gunnar De Winter

Science Communications Expert, VIB

 

 

 

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met