Het 'go' signaal voor borstkankercellen

Borstkanker is de meest gediagnosticeerde kanker ter wereld. Hoewel de overlevingskansen hoog zijn, kan metastase deze drastisch verminderen. Nieuw onderzoek door het team van Prof. Dr. Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie) en internationale partners toont aan hoe veranderende niveaus van het eiwit PHGDH borstkankercellen in staat stellen om door het lichaam te reizen. De resultaten verschijnen in het toonaangevende tijdschrift Nature.

Statistieken 

  • België heeft een van de hoogste percentages borstkanker ter wereld: 1 op de 8 vrouwen hoort de diagnose op een bepaald moment. (van het Global Cancer Observatory) 
  • De 5-jaarsoverleving voor gelokaliseerde borstkanker in westerse samenlevingen is erg hoog, maar dit daalt tot onder de 30% wanneer de kanker zich uitbreidt naar verre lichaamsdelen. (van de American Cancer Society) 
  • Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan 680.000 vrouwen aan uitgezaaide borstkanker 

Blijven of gaan? 

Om echt gevaarlijk te worden, doen borstkankercellen twee dingen: ze planten zich lokaal voort en verspreiden zich door het hele lichaam. Dit laatste proces staat bekend als metastase. Het is echter niet altijd duidelijk hoe kankercellen overschakelen van huismussen naar reizigers die doorheen het licham bewegen en verre organen beïnvloeden. 

Uit het werk van Prof. Dr. Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie) blijkt nu dat lage niveaus van een eiwit dat bekend staat als PHGDH borstkankercellen in staat stellen om te metastaseren. De studie was een grote samenwerking met collega's van andere labs binnen het center: professoren Jan Cools, Diether Lambrechts, Jean-Christophe Marine, Massimiliano Mazzone en Peter Carmeliet, alsook internationale partners.

Fendt: "We weten dat er nogal wat heterogeniteit is in het metabolisme van kankercellen, maar dit is relatief weinig bestudeerd. Hier vinden we dat bij borstkankerpatiënten lagere niveaus van PHGDH-expressie in primaire tumoren geassocieerd zijn met een hogere kans van metastase. Dit suggereert dat metabole processen aanzienlijk bijdragen aan de agressiviteit van bepaalde kankers." 

Patricia Altea-Manzano & Sarah-Maria Fendt
Patricia Altea-Manzano & Sarah-Maria Fendt

Hoog of laag? 

Wat er gebeurt, is dat het verlies van PHGDH een pad in gang zet dat uiteindelijk de chemische structuur van moleculen op het oppervlak van kankercellen verandert. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de cel gemakkelijker kan reizen. 

De onderzoekers laten vervolgens zien dat het beïnvloeden van deze chemische verandering (sialylering) in het oppervlaktemolecuul (integrine αvβ3) de metastatische capaciteit van kankercellen kan verminderen. Het behandelen van kankercellen in een celcultuur met een verbinding die sialylering blokkeert, verminderde het aantal reizende kankercellen. 

(Copyright: Patricia Altea-Manzano, Fendt lab)
(Copyright: Patricia Altea-Manzano, Fendt lab)

Eerder onderzoek had al aangetoond dat hoge niveaus van PHGDH kankercellen helpen lokaal te prolifereren, maar dit is de eerste keer dat iemand een belangrijk effect van PHGDH niveaus beschrijft op het vermogen van een kankercel om zich te verspreiden via metastase. 

Dr. Matteo Rossi, co-eerste auteur van de studie: "Ons werk verduidelijkt dat er veranderingen in het PHGDH niveau zijn die erg belangrijk zijn. Dit voegt een nieuw aspect toe aan ons begrip van de rol van dit eiwit bij kanker." Dr. Patricia Altea-Manzano, ook co-eerste auteur, voegt toe: "Het is niet genoeg om je te concentreren op hoge of lage niveaus, maar waarom kankercellen van hoog naar laag kunnen veranderen en vice versa in verschillende ziektestadia." 

 

PHGDH heterogeneity potentiates cancer cell dissemination and metastasis. ​ 

Rossi, Altea-Manzano, et al. Nature 2022 

 

Patiëntenvragen? 

Dit werk is gebaseerd op laboratoriumexperimenten en heeft geen onmiddellijke implicaties voor de huidige behandeling van patiënten. Het duurt jaren om deze wetenschappelijke doorbraken te ontwikkelen tot een nieuwe therapie of diagnose. Als je hier vragen over hebt, stuur dan een e-mail naar patienteninfo@vib.be. 

 

Gunnar De Winter

Gunnar De Winter

Science Communications Expert, VIB

 

 

 

 

Share

Latest News

Website preview
VIB lanceert nieuwe Agtech spin-off Rainbow Crops voor de ontwikkeling van klimaatresistente gewasvariëteiten
Gent, België, 29 april 2025 – VIB kondigt met trots de lancering aan van haar nieuwste spin-off, Rainbow Crops, een next-generation Agtech bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van complexe agronomische eigenschappen met hoge impact die tot nu toe moeilijk te verbeteren waren. Dankzij een technologieplatform dat AI combineert met multiplex genoom-editing en precisieveredeling, ontwikkelt Rainbow Crops gewasvariëteiten die zowel klimaatbestendig als geoptimaliseerd zijn voor opbrengst en andere belangrijke agronomische eigenschappen. Het bedrijf wordt ondersteund door een sterk syndicaat van early-stage investeerders, waaronder Agri Investment Fund (AIF), PINC (de durfkapitaaltak van de Paulig Group), Qbic en VIB.
press.vib.be
Website preview
Onafhankelijke studie bevestigt: VIB levert 12-voudige economische return op voor Vlaanderen
Gent, 24 april 2025 – Een onafhankelijke studie, uitgevoerd door BiGGAR Economics, toont aan dat VIB een belangrijke motor van het life sciences innovatie ecosysteem in Vlaanderen, en daarbuiten, blijft. De studie belicht de substantiële economische en maatschappelijke bijdragen van VIB die de regio’s leidende positie inzake life sciences versterkt.
press.vib.be
Website preview
Reprogramming immune cells to improve cancer treatment
Scientists at the VIB-KU Leuven Center for Cancer Biology and their collaborators demonstrated a remarkable ability to boost the immune system's fight against cancer
press.vib.be

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met

Suzanne Tassierstraat 1 9052 Zwijnaarde

+32 9 244 66 11

communications@vib.be

vib.be