Prinses Astrid bezoekt het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie

Vrijdag bracht Prinses Astrid een bezoek aan het lab van prof. Rosa Rademakers in het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie. Rademakers ontving in 2021 de Prijs Generet voor haar onderzoek naar zeldzame vormen van dementie. Aan deze prijs van het Fonds Generet, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is een bedrag van 1 miljoen euro verbonden. Daarmee is het de meest prestigieuze prijs voor onderzoek naar zeldzame ziekten in België en Europa.

Rosa Rademakers doet onderzoek naar frontotemporale dementie. Daarbij worden hersencellen vooraan (frontaal) en aan de zijkant (temporaal) in ons brein aangetast. Deze vorm van dementie kan mensen relatief vroeg in hun leven treffen, vaak al wanneer ze 40 of 50 zijn. De ziekte is ongeneeslijk en patiënten overlijden doorgaans binnen de tien jaar na diagnose.

Mensen met frontotemporale dementie hebben in tegenstelling tot mensen met alzheimer niet zozeer last van geheugenproblemen”, legt Rosa Rademakers uit. “Ze vertonen echter wel sterke veranderingen in hun gedrag en persoonlijkheid: ze komen ongeremd over, hun sociaal gedrag is minder aangepast, soms zijn ze daardoor zelfs agressief.”

 Prijs Generet

Het Fonds Generet, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, heeft de ambitie in ons land een sterke internationaal erkende onderzoekshub rond zeldzame ziekten te creëren. Het kent jaarlijks een prijs toe ter waarde van 1 miljoen euro aan een toponderzoeker voor het onderzoek naar zeldzame ziekten in België. Prof. dr. Rosa Rademakers is de eerste vrouwelijke laureaat van de Prijs Generet en meteen ook de jongste. De jury had lof voor haar prestigieuze internationale carrière en de hoge ambities om met haar onderzoek het leven van patiënten met dementie te verbeteren.

Zo identificeerden prof. Rademakers en haar teamleden al belangrijke ziektegenen die leiden tot dementie en ontrafelden ze ook de moleculaire ziektepaden. Tot nu lag de focus van het onderzoek op twee vormen van frontotemporale dementie. Het bedrag van een miljoen euro van de Prijs Generet gebruikte Rosa Rademakers om een derde – meer zeldzame – vorm van frontotemporale dementie te bestuderen. Bij die variant stapelt het zogenoemde FUS-eiwit zich op in de hersenen.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid en Professor Rosa Rademakers in het labo van het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid en Professor Rosa Rademakers in het labo van het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie.

 Hoog bezoek

Als kers op de taart mochten prof. Rademakers en haar team Prinses Astrid ontvangen in het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie. De prinses ging er in gesprek met onderzoekers van het centrum. Daarnaast kreeg ze ook een persoonlijke rondleiding van prof. Rademakers in haar lab.

Prof. Rademakers: “We zijn vereerd met het bezoek van Prinses Astrid en haar interesse in ons onderzoek. Het is een belangrijke erkenning voor ons hele team, en een extra motivatie voor iedereen die zich dagelijks inzet om deze vreselijke ziekte beter te begrijpen. Dankzij het Fonds Generet hebben we onze studies sterk kunnen uitbreiden en staan we een stap dichter bij een mogelijke doorbraak.”

 Hefbomen voor diagnose en therapie

De extra middelen die prof. Rademakers ontving voor haar onderzoek zijn essentieel om de strijd tegen de aandoening verder op te voeren.

“Het ontrafelen van de moleculaire achtergrond van de verschillende vormen van frontotemporale dementie geeft ons niet alleen inzicht in de achterliggende ziektemechanismen”, vertelt Rosa Rademakers. “Het vormt ook een hefboom voor een betere diagnose en opvolging, en ultiem zelfs voor een mogelijke therapie.”

Joran Lauwers

Joran Lauwers

Science & Business Communications Expert, VIB

 

 

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met