VIB blijft sterkhouder voor biotechnologisch onderzoek in Europa

Jaarresultaten van VIB bevestigen succesmodel van onderzoek- en technologie- transferstrategie

Gent, 19 april 2024 – VIB stelde deze week haar jaarresultaten voor en blikt terug op een uitstekend jaar. Niet alleen ondersteunt het onderzoeksinstituut voortdurend wetenschappelijk onderzoek naar biotechnologie, het vertaalt ook haar kennis naar concrete toepassingen voor behandelingen, diagnostica en landbouw. Dat heeft VIB onder meer te danken aan uitstekende samenwerkingen met de Vlaamse universiteiten als tal van industriële spelers.

Sinds de operationele start in 1996, zet VIB jaar na jaar belangrijke stappen in het verkennen en doorgronden van complexe biologische processen. VIB blijft voortdurend inzetten op biotechnologisch onderzoek in een breed scala aan disciplines. In 2023 waren zo 98 onderzoeksgroepen actief in kankeronderzoek, neurowetenschappen, microbiologie, inflammatieonderzoek, plantenbiologie, structurele biologie en medische biotechnologie. Sinds 2023 telt VIB in datzelfde rijtje ook onderzoeksgroepen in artificiële intelligentie en computationele biologie dankzij een gloednieuw onderzoekscentrum, VIB.AI.

VIB groeit ook in 2023 en overschrijdt de kaap van 1.900 medewerkers, het merendeel waarvan onderzoekers die steeds ook verbonden zijn aan een Vlaamse universiteit. Die groep onderzoekers is tegelijk ook de belangrijkste drijfveer achter maar liefst 728 wetenschappelijke publicaties, waarvan 293 publicaties in toptijdschriften zoals Nature, Cell, of Science.

Motor voor talent

Naast wetenschappelijke publicaties, zorgt VIB ook voor heel wat nieuw, hoogopgeleid, talent op de arbeidsmarkt. Zo rondden het voorbije jaar maar liefst 95 wetenschappers hun doctoraat af.

De kwaliteit van het onderzoek bij VIB wordt onderstreept door de erkenning die onze onderzoekers ontvangen van externe onderzoeksfondsen en wetenschappelijke financiers. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de 31 lopende ERC (European Research Council) beurzen, wat betekent dat ongeveer 1/3 van onze groepsleiders kunnen rekenen op de steun van Europa’s belangrijkste financieringsorgaan voor wetenschappelijk onderzoek. VIB-onderzoekers worden ook regelmatig geëerd met lokale en internationale prijzen. Zo werd in 2023 de Generet prijs voor onderzoek naar zeldzame ziekten toegekend aan professor Ludo Van den Bosch van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek. De Francqui prijs ging in 2023 dan weer naar professor Sarah-Maria Fendt van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie.

Christine Durinx, Managing Director van VIB: “Onze organisatie kiest er expliciet voor om in de eerste plaats in te zetten op talent. We geven onze wetenschappers het vertrouwen om hun eigen onderzoeksdoelen na te streven. Het is net dankzij die wetenschapper-gestuurde aanpak dat we jaar na jaar ijzersterke resultaten kunnen neerzetten. Dat wordt ook erkend in de vorm van prijzen en toegekende onderzoeksbeurzen door belangrijke financiers als de ERC. Als wetenschappelijk instituut zijn we daar zeer erkentelijk voor.”
Managing Directors Christine Durinx en Jérôme Van Biervliet met voorzitter van de Raad van Bestuur, Ajit Shetty.
Managing Directors Christine Durinx en Jérôme Van Biervliet met voorzitter van de Raad van Bestuur, Ajit Shetty.

Wetenschap met een oog voor morgen

Als onderdeel van haar tweeledige missie om wetenschappelijk onderzoek niet alleen te bevorderen maar ook te vertalen naar praktische toepassingen voor de samenleving, boekte VIB ook in 2023 goede resultaten. Het patent-team diende 37 nieuwe octrooiaanvragen in, een toename van ongeveer 5% vergeleken met 2022. Momenteel beheert VIB 283 actieve octrooifamilies, een stijging van 3.7%. Over de afgelopen vijf jaar genereerde VIB financiële inkomsten van 138 miljoen euro via samenwerkings- en licentieovereenkomsten met industriële partners. Deze inkomsten worden door VIB ingezet voor verder wetenschappelijk onderzoek en investeringen in het Vlaamse biotech ecosysteem, waaronder kapitaalinvesteringen in spin-off bedrijven, infrastructuur en technologie.

Naast samenwerkingen met industriële partners, werkt VIB ook aan de oprichting van eigen spin-offs. In 2023 kwam de teller van opgerichte startups zo op 37 te staan met een nieuwe telg actief in behandelingen voor obesitas. Dankzij die activiteiten zorgde VIB de voorbije jaren voor 1,84 miljard aan kapitaalinvesteringen en zo’n 920 directe jobs in de biotechsector.

Jérôme Van Biervliet, Managing Director van VIB: “Ons instituut heeft een duidelijke rol te spelen als het gaat over het vertalen van kennis naar meerwaarde voor de bredere maatschappij. Samen met onze onderzoekers werken we dag na dag aan manieren om de kennis die we vergaren om te zetten naar concrete toepassingen in de geneeskunde, landbouw, of voeding. Denk maar aan nieuwe behandelingsmogelijkheden voor neurodegeneratieve ziekten of gewasveredelingstechnieken om onze boeren oplossingen te bieden in het kader van de klimaatverandering.”

Het volledige jaarverslag is raadpleegbaar via deze link of via de diashow hieronder.

Joran Lauwers

Joran Lauwers

Science & Business Communications Expert, VIB

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met