VIB en AB Biotek bundelen krachten voor de ontwikkeling van superieure giststammen voor bio-ethanol productie  

Gezamenlijk onderzoek om aan globale vraag voor schonere, groenere brandstoffen tegemoet te komen

Het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie en AB Biotek, een afdeling binnen Associated British Foods, zijn een samenwerking aangegaan om nieuwe giststammen te ontwikkelen voor bio-ethanol productie. In hun gezamenlijk onderzoek hopen beide instituten tegemoet te komen aan de globale vraag voor schonere, groenere brandstoffen.

We werken al meerdere jaren samen met de excellente groep van fermentatiewetenschappers aan VIB en KU Leuven. Ons gezamenlijk doel is het aanleveren van nieuwe giststammen die marktleider kunnen worden in de productie van bio-ethanol. Ons partnerschap met VIB levert ons de mogelijkheid om nieuwe technologieën te ontwikkelen en patenteren. - John H. Evans,Vice-President van Gist Innovatie bij AB Biotek

Het onderzoek focuste de afgelopen jaren op de ontwikkeling van nieuwe giststammen. Hiervoor werd gescreend voor gisten met relevante kenmerken, waarna deze kenmerken werden geoptimaliseerd dankzij veredeling en kruising. De meest veelbelovende hybrides werden uitvoerig getest, geëvalueerd en uiteindelijk geselecteerd voor commercialisatie.

Het is een belangrijke missie van VIB om de drijvende kracht te zijn achter innovatie, en dit in nauwe samenwerking met de industrie. - Frederik Van Leemputte, Business Development Manager VIB.
Onze samenwerking met AB Biotek was heel waardevol. Het stelde ons in staat om onze gemeenschappelijke expertise in fermentatietechnologie en geavanceerde gistveredeling te benutten. Zo zijn we nu in staat om natuurlijke gistvarianten te ontwikkelen die de bio-ethanol opbrengst verhogen. Op deze manier dragen we bij aan een meer efficiënte productie van duurzame, biologische brandstoffen. - Kevin Verstrepen, Directeur van het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie

Joran Lauwers

Joran Lauwers

Science & Business Communications Expert, VIB

Steve Bers

Steve Bers

Science Communications Expert, VIB

Over het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie

De grote impact van bacteriën op onze gezondheid, het gebruik van gisten om de productie van chocolade, bier of bio-ethanol te verbeteren, gisten als modelsysteem voor menselijke ziekten… het is een greep uit de onderzoekstopics van de onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie. Hun onderzoek heeft dan ook belangrijke implicaties in diverse toepassingsgebieden.

 

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met