VIB lanceert Data Core om onderzoek in life sciences te ondersteunen
De VIB Data Core maakt baanbrekend onderzoek mogelijkdankzij efficiënt beheer van onderzoeksdata
16 maart 2023
Gent, 16 maart 2023 – Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar een structureel beheer van de steeds groeiende hoeveelheid data die in levenswetenschappelijk onderzoek wordt gegenereerd, lanceert VIB haar Data Core faciliteit. Nieuwe technologieën hebben de laatste jaren voor een exponentiële groei van data gezorgd in de life sciences. De missie van de nieuwe Data Core is baanbrekend onderzoek mogelijk te maken door onderzoeksdata efficiënt te beheren en daarbij internationale standaarden te hanteren.
Klaar voor de data boom
Dankzij technologische vooruitgang maakt de life sciences sector een gigantische – en immer groeiende – toevloed aan data mee. Daarbij gaat het om zogenaamde high-throughput technologieën zoals next-generation sequenering en nieuwe beeldvormingsmethodes. Die technieken bieden baanbrekende inzichten in moleculaire mechanismen en biologische processen en zijn gebaseerd op immense hoeveelheden data. Ter vergelijking: om een volledig menselijk genoom te beschrijven zouden 130 boekvolumes nodig zijn waarbij elke pagina dubbelzijdig bedrukt is met een 4-punts lettergrootte, ofwel 3 miljard letters. VIB schat dat het naar schatting 10 petabyte aan data beheert (omgerekend zo’n 10 miljoen gigabyte). Het spreekt voor zich dat een dergelijke data-explosie met de nodige uitdagingen gepaard gaat.
Het grote volume en de diversiteit van de geproduceerde data in combinatie met de snelheid waaraan er steeds nieuwe data wordt gegenereerd, maakt het voor onderzoekers moeilijk om alle data te traceren en analyseren. In die zin wordt de mogelijkheid om aan databeheer te doen steeds crucialer voor onderzoekers in life sciences en is het een essentiële factor in het vormgeven van de toekomst van het onderzoeksgebied.
De Data Core van VIB zal verschillende aspecten van onderzoeksdata beheren. Zo zal ze instaan voor de opslag, analyse en het delen van data en kunnen onderzoekers ook beroep doen op de Data Core voor de infrastructuur en diensten die nodig zijn om grote datasets te managen. Om de kwaliteit, reproduceerbaarheid en standaardisatie van de beschikbare data te verzekeren, zal de Data Core een platform bouwen om metadata aan data toe te kennen op een gebruiksvriendelijke manier. Dat moet onderzoekers helpen om aan de voorwaarden van onderzoeksfinanciering te voldoen. Bovendien wordt het zo makkelijker om data voor analyse en samenwerkingen te delen tussen verschillende onderzoeksgroepen.
Frederik Coppens, Hoofd van de VIB Data Core: “Door onze toegewijde data-infrastructuurdiensten uit te bouwen en te versterken, willen we de graad van standaardisatie, reproduceerbaarheid van data en natuurlijk de kwaliteit van onze data verhogen. Dat zal uiteindelijk tot meer toegankelijkheid leiden zodat onze onderzoekers de goudmijn aan data die we ter beschikking hebben kunnen inzetten voor meer en beter onderzoek.
We houden het FAIR
De Data Core zal ook gevoelige data over menselijke ziektes, zoals genomische data of patiëntengegevens beheren. Daarnaast zal ze nauw samenwerken met Sciensano en andere partners binnen de EU om dataveiligheid en -privacy te verzekeren. Het doel is om een eenduidig aanspreekpunt te zijn voor databeheer, van vergaring tot en met verwerking, analyse en datadeling om de standaardisatie en kwaliteit van data te promoten.
Alle data zal onderhevig zijn aan de FAIR principes volgens dewelke data vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar moet zijn. Die principes laten het delen en gebruiken van wetenschappelijke data op de meest impactvolle en nuttige manier toe.
Ten slotte zal dat Data Core internationale standaarden integreren en nauw samenwerken met onderzoekscentra, andere core faciliteiten en experten buiten VIB om flexibiliteit en harmonisatie te verzekeren.
Meer weten over de Data Core? Bezoek de website.