VUB en VIB lanceren nieuwe Bio Incubator Brussels op VUB-campus 

Katalysator voor samenwerking en biotechnologische innovatie 

De VUB-VIB Bio Incubator Brussels ©Thierry Geenen
De VUB-VIB Bio Incubator Brussels ©Thierry Geenen

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en VIB bundelen hun krachten en lanceren de gloednieuwe Bio Incubator Brussels (BIB) op de groene VUB Main Campus in Etterbeek. Deze innovatieve hub wordt de plek waar wetenschap, technologie en ondernemerschap samenkomen om baanbrekende biotechnologische ontwikkelingen te vertalen in nieuwe bedrijven. Start-ups in de biotechnologie, farmaceutica en gezondheidstechnologie die op zoek zijn naar instapklare labo- en kantoorruimte kunnen hier voortaan terecht. De VIB Nanobody Core Facility nam als eerste haar intrek. 

De bio-incubator kwam er op initiatief en met financiële steun van het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie. Dit onderzoekscentrum, onder leiding van Jan Steyaert en Han Remaut, heeft al meerdere succesvolle biotech spin-offs op zijn actief (Ablynx, Biotalys, Confo Therapeutics). 

Met de nieuwe bio-incubator willen wij de creatie van nieuwe bedrijven die in de steigers staan faciliteren en de band tussen ons labo en onze spin-offs versterken”, vertelt Prof. Jan Steyaert, Wetenschappelijk Directeur VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie. ​ 

Brug tussen innovatie en samenwerking 

De Bio Incubator Brussels biedt een stimulerend ecosysteem voor innovatie en wetenschappelijke samenwerking. De ruimtes zijn ingericht met ultramodern laboratoriameubilair. Bovendien beschikt het over een gedeelde labfaciliteit, moderne kantoorruimtes en biedt men een uitgebreid pakket ondersteunende diensten aan. Voorbeelden zijn mentorschap, netwerkmogelijkheden en directe toegang tot academisch talent en industriële partners die nauw verbonden zijn met de universiteit en het instituut. 

Jan Danckaert, rector van de VUB, benadrukt het belang van de incubator: “De oprichting van de Bio Incubator Brussels versterkt de rol van de VUB om wetenschappelijk onderzoek om te zetten naar maatschappelijke en economische toepassingen. Het is een cruciaal platform dat een ecosysteem zal vormgeven voor bedrijven en wetenschappers om samen te werken aan oplossingen en toepassingen van biowetenschappen en gezondsheidstechnologie die in de nabije toekomst het verschil zullen maken." ​ ​ 

VIB Nanobody Core Facility bijt de spits af 

Het eerste bedrijf dat in de bio-incubator is gevestigd, is de VIB Nanobody Core Facility. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nanobodies, unieke antilichamen die gebruikt worden in de biomedische en farmaceutische sector voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. 

Dr. Gholamreza Hassanzadeh Ghassabeh, hoofd van de Nanobody Core Facility, is enthousiast over de samenwerking. "Bio Incubator Brussels biedt ons de mogelijkheid om ons onderzoek naar nanobodies verder te ontwikkelen in een stimulerende omgeving, omringd door experts en bedrijven die ons kunnen ondersteunen in ons innovatieproces. Dit is een geweldige kans om wetenschappelijke vooruitgang te koppelen aan commerciële toepassingen die een echte impact kunnen hebben op de gezondheidszorg." ​ 

Meer info en contact voor een bezoek via https://www.vubtechtransfer.be/bio-incubator-brussels-bib 

Foto's © Thierry Geenen


Contact

David Moreels

​Incubator Manager VUB 

​0488 66 67 95 

david.moreels@vub.be ​ 

-

Jan Steyaert

​Wetenschappelijk Directeur VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie

​0495 27 02 48 

jan.steyaert@vub.be

www.steyaertlab.be ​ ​ 

 

 

 

 

 

 

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met