Langdurige effecten van levensstijl op het microbioom

Verschillende gebeurtenissen en keuzes kunnen langdurige effecten hebben op de darmflora

Een internationale groep onderzoekers, waaronder het team van Prof. Jeroen Raes (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie), heeft aangetoond dat levensstijl langdurige effecten kan hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom. Hun werk verschijnt in het tijdschrift Nature Aging. 

De lange termijn 

De meeste onderzoeken naar het menselijke darmmicrobioom zijn van korte duur. We weten bijvoorbeeld veranderingen in de samenstelling van het microbioom door voeding ongeveer twee dagen aanhouden. Of onderzoekers nemen een momentopname van een grote groep mensen om te zien hoe verschillen in omgeving en levensstijl samenhangen met verschillen in het microbioom. 

Dit maakt het een uitdaging om iets te zeggen over de mogelijke langetermijneffecten van verschillende gebeurtenissen en levensstijlkeuzes. Om dit aan te pakken, bestudeerde het team van Prof. Jeroen Raes (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie) het darmmicrobioom van deelnemers aan het Bruneck Study-cohort. De Bruneck-studie verzamelde ook klinische, demografische, levensstijl- en voedingsgegevens van 304 Italiaanse mannen en vrouwen gedurende 26 jaar. 

Samen met collega's van de Medische Universiteit Innsbruck (Oostenrijk) en het Ziekenhuis van Bruneck (Italië) analyseerde het Raes-team hoe levensgebeurtenissen en levensstijlkeuzes het microbioom op de lange termijn beïnvloeden. 

Het belang van je persoonlijke geschiedenis 

De onderzoekers ontdekten dat verschillende historische leefstijlfactoren - medicatiegeschiedenis, fysieke activiteit, voedingsgewoonten in het verleden, en bloedwaarden - de samenstelling van het huidige darmmicrobioom beïnvloeden. 

Veranderingen in iemands medicatiegeschiedenis en hemoglobineniveaus in de loop van de tijd waren bijvoorbeeld gekoppeld aan de samenstelling van het huidige microbioom. Langdurige behandeling met bètablokkers ging gepaard met het hebben van een inflammatoir enterotype (een specifieke soortsamenstelling van het microbioom). Coprococcus, een bacterie die eerder verband hield met ijzertekort, werd ook in verband gebracht met hemoglobinewaarden, een bloedbestanddeel dat ook ijzer nodig heeft. Lichaamsbeweging door het leven heen had dan weer positieve effecten op de gastheer en het microbioom, waardoor de overvloed aan nuttige bacteriën die butyraat produceren, toenam. Dit molecuul voedt de cellen in de darmwand en vermindert ontstekingen. 

Prof. Jeroen Raes vat het als volgt samen: "Dit werk suggereert dat levenskeuzes niet alleen invloed hebben op je dagelijkse darmmicrobioom, maar ook die van je toekomstige darmflora." 
Dr. Jiyeon Si, die de studie leidde, voegt toe: "Onze studie toont aan dat sommige beslissingen en gebeurtenissen een langetermijneffect kunnen hebben op de gezondheid van je darmmicrobioom. Het effect van deze historische variabelen is zo sterk dat ze het huidig ​​enterotype kunnen voorspellen met informatie van meer dan 20 jaar terug. De resultaten benadrukken de belangrijkste factoren die belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde darm in een latere levensfase en hun cumulatieve effecten." 

Long-term life history predicts current gut microbiome in a population-based cohort study. Si et al. Nature Aging, 2022.


Gunnar De Winter

Gunnar De Winter

Science Communications Expert, VIB

 

 

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met