Wout Boerjan wint de Marcus Wallenberg prijs voor onderzoek naar lignine

De Marcus Wallenberg Foundation heeft gisteren bekendgemaakt dat het de jaarlijkse Marcus Wallenberg prijs uitreikt aan professor Wout Boerjan van het VIB-UGent Centrum voor Plantsysteembiologie. De organisatie looft het baanbrekend onderzoek van professor Boerjan omwille van diens inzichten in de biosynthese van lignine, de meest overvloedige bron van natuurlijke aromaten in de biosfeer. De prijs werd eveneens uitgereikt aan professor John Ralph van de Universiteit van Wisconsin-Madison (VS) voor zijn onderzoek naar de structuur van lignine.

De Marcus Wallenberg prijs is de hoogste onderscheiding op het gebied van onderzoek naar hout. De award wordt elk jaar uitgereikt aan wetenschappers die een significante bijdrage leveren aan kennis en technische ontwikkelingen binnen wetenschappelijke domeinen die belangrijk zijn voor bosbouw en de bosbouwindustrie. Dit jaar gaat de prijs voor de allereerste keer naar een Vlaamse onderzoeker, professor Wout Boerjan van het VIB-UGent Centrum voor Plantsysteembiologie. 

De rol van lignine 

Concreet focust het lab van Wout Boerjan zich op de opbouw van de biologische bouwstenen van lignine, een houtcomponent die belangrijk is voor de sterkte en de weerstand van hout tegen microbieel bederf. Bij de productie van papier moet lignine gescheiden worden van cellulose. In zijn onderzoek maakt professor Boerjan gebruik van massaspectrometrie om sleutelenzymen in de biosynthese van lignine te bestuderen en hun genen te identificeren. Deze genen kunnen vervolgens worden aangepast in bomen om het hout beter verwerkbaar te maken tot pulp.

Dankzij de chemische structuur van lignine is het eveneens een interessant materiaal voor wetenschappers en chemici bij het ontwikkelen van nieuwe biogebaseerde toepassingen. Om lignine met succes te kunnen scheiden en gebruiken, is het nodig om te begrijpen hoe het is opgebouwd, wat de chemische structuur is, en welke functionaliteit het biedt als basis voor de ontwikkeling van chemicaliën en materialen. 

Professor Wout Boerjan, VIB-UGent Centrum voor Plantsysteembiologie: “Ik ben vereerd dat het onderzoek van mijn groep, dat als doel heeft bij te dragen aan een meer duurzame economie, met deze prijs wordt erkend.” 

De Marcus Wallenberg prijs zal worden uitgereikt door Koning Carl Gustaf van Zweden tijdens een officiële ceremonie in november van dit jaar. 

Professor Wout Boerjan, VIB-UGent Centrum voor Plantsysteembiologie.
Professor Wout Boerjan, VIB-UGent Centrum voor Plantsysteembiologie.
Joran Lauwers

Joran Lauwers

Science & Business Communications Expert, VIB

Over VIB

VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat inzichten in de biologie vertaalt naar impactvolle innovaties voor de samenleving. Het werkt samen met de vijf Vlaamse universiteiten en diverse partners in de biotechsector en doet onderzoek in plantenbiologie, kanker, neurowetenschap, microbiologie, ontstekingsziekten, artificiële intelligentie en meer. VIB verbindt wetenschap met ondernemerschap en stimuleert zo de groei van de Vlaamse biotech. Het instituut draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe methoden voor diagnose en behandeling en landbouwinnovaties. 

Meer info op www.vib.be

Neem contact op met